Diogene, Vitra Campus, Weil am Rhein, Germany

Diogene, Vitra Campus

Diogene is not an emergency accommodation, but a voluntary place of retreat. Today’s demand for sustainability forces us to minimize our ecological footprint.
With a gross floor area of 2.5 x 3 m (8 x 9 ft) when fully assembled and furnished, Diogene can be loaded onto a truck and transported anywhere. It is designed to function in various climate conditions independent of the existing infrastructure.
The envelope is composed of a wooden structure, with high performance vacuum insulation and triple glazing. While Diogene’s exterior corresponds to the image of a simple house, it is in truth an intelligent dwelling, equipped with various installations and technical systems that are necessary to guarantee its self-sufficiency. The houses energy and water autonomy strategies include: a photovoltaic module, solar collector modules, a rainwater collection system, a composting toilet, as well as natural ventilation, with the possibility to recover heat in a small air handling unit. In order to meet the water demand, water reuse is possible.
The house and furnishings form a single unit and are constructed from wood, a renewable building material with a warm character. For durable weather protection, the exterior is coated with 2mm aluminum paneling. The front part serves as a living room: on one side, there is a pull-out sofa; on the other, a folding table under the window. A shower, toilet, and kitchen can be found behind the partition.
Diogene is equipped with everything needed for living.

Diogene, Vitra Campus