Laboratory Building Virchow 16, Basel, Switzerland

Laboratory Building Virchow 16

The new research building on the Novartis Campus creates a work environment that encourages collaboration and promotes a fast and efficient exchange of ideas among the 220 scientists working in the building. The first floor accommodates the "treasure" of Novartis - the so-called “Compound Bank”, an arsenal of more than 1.5 million active ingredients.

The building concept fosters the symbiosis of spacious labs with open plan offices. Both are connected by two green atriums stacked on top of each other allowing informal meeting spaces. Different room heights of laboratory and office spaces are combined with each other in a compact cube. Three different types of façade have been designed for the building: the south and north facade is dominated by beige concrete and exterior shaded glass; the eastern façade, oriented towards the Rhine, is characterized by the two multi-story loggias; the west façade, orientated towards the campus, features a green façade extending the full height of the building. While the green façade in combination with solar control glazing does not require further shading, the other three facades are equipped with a combination of external blinds and triple thermal insulated glass as adaptive sun protection. The offices are conditioned by thermally activated concrete ceilings. In addition trench heaters at the façade and displacement ventilation via cavity floor have been implemented. Laboratory spaces are conditioned purely by air at reduced air change rates. An integral part of our design activities comprised the daylight concept of the upper atrium. Skylights provide the required daylight for the intensively planted atrium. Daylight is redirected to the center of the building via exterior, rotatable horizontal slats. The energy supply concept is based on a geothermal system in combination with brine-water heat pumps. For the air supply a DEC-ventilation system isused with high-temperature heat supplied from a close district waste incineration to drive the sorption processes of this system.