Posttower Deutsche Post AG, Bonn, Germany

Posttower Deutsche Post AG

The headquarter of the Deutsche Post AG is located on the river bank of the close-by Rhine River and is composed as a 40-story, fully glazed office tower with a pedestal building. High demands were put on the new building concerning user comfort. The offices needed sufficient natural lighting and ventilation, an individually manageable heating and ventilation system and operable windows. The claim for minimizing the running costs for heating, cooling and ventilation by using renewable energy sources always had priority. The elliptical building corps with its east-west-axis is situated in a park-like environment of the Rhine’s flood plain which entails a high groundwater level. To realize these demands, the following conceptual measures were developed and realized: a double-skin façade with reflective solar protection, activated slabs and cooling via groundwater wells fed by the Rhine River. Decentralized supply air units integrated into the façade feed conditioned fresh air into to the offices space, but in addition operable windows allow individual controlled natural ventilation to the double-skin façade. Waste heat is utilized by directing exhaust air through the atria.

2014 Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) 10 Year Award