Student Housing, Göttingen, Germany

Student Housing

The new dormitory building on the university campus is a five-story building with an inner courtyard and offers living space for 264 residents. On the ground floor there are property management, multi-purpose room, music room, tutor room and laundry room, as well as four residential units supplemented by a communal terrace. The four floors above contain 260 compact 18m² residential units, each made up of a prefabricated room module made of cross-laminated timber elements, which resulted in a short construction period. Each unit has its own wet room and kitchen unit. The wooden surfaces in the interior offer a healthy room climate and a warm and quiet living atmosphere.

The dormitory is built in hybrid construction. The ground floor and the two stairwells were built on site using reinforced concrete. Precast concrete parts form the corridor elements with the recesses in the riser shafts. They were connected on site with reinforced concrete columns. The room modules are made of cross-laminated timber, prefabricated in the factory and equipped with a bathroom and kitchen. Stacked story by story, the ceilings thus form the floors of the stories above. The interior walls and ceilings of the modules are visible; the open wooden surfaces improved the indoor climate. Clad on the wall with plasterboard and with mineral wool on the outside, the modules comply with fire protection. Some modules face the inner courtyard, but most of them face outwards in all four directions. Connections to the building technology are each on the corridor side via a vertical shaft which opens up four modules on top of each other. The connection of the modules and the floor-to-floor partitioning took place after the room modules were placed. The decisive factor for connecting the modules was the choice of an approved piping system in which a mixed installation of flexible but flammable plastic pipes for installation in the modules and metal pipes in the risers could be combined. Contrary to the original approach, the ventilation takes place with pure exhaust air via the bathrooms and a subsequent flow via windows or, with closed windows, via outside air outlets in the facade near the radiators. The building is supplied with heat from the university's local heating network.

Central, cascaded fresh water stations are used for the hot water supply with an upstream buffer storage tank to cover demand peaks. Sun protection glazing with g≤ 40% and low air exchange or night air purging via the exhaust air system ensure comfortable conditions even in summer.